فهرست مطالب این مقاله:
تا حالا شده از یه محصول خیلی خوشتون بیاد ولی بعد رفتار فروشنده شما رو از خرید منصرف کرده باشه؟ یا تا حالا واستون پیش اومده وارد یه فروشگاه بشین و رفتارکارکنان اونجا اینقدر خوب بوده که شما حتی اگه محصولی رو نیاز نداشتین ولی خریداری کردین؟
اینها قدرت پرزنت کردن محصول برای مشتری رو نشون میده. یه پرزنت خوب راه خیلی موثری هستش تا محصول و اطلاعات مفید راجع به اون رو به مشتریها بدید.
اینکه بدونین چجوری محصول جدیدتون رو برای مشتری و شرکای کسب و کارتون پرزنت کنین میتونه هم سودآور باشه و هم اعتماد افراد رو به شما بیشتر کنه.
در ادامه قصد داریم شما رو با انواع پرزنت و نحوه پرزنت کردن محصول آشنا کنیم. حتما تا آخر این مطلب رو بخونین تا مشتری همیشه شما رو یادش بمونه.
منظور از پرزنت کردن محصول چیه؟
وقتی شما محصول جدیدی رو تولید کردین و میخواین بقیه هم از مزایا و ویژگیهای اون محصول با خبر بشن، میاید اون محصول رو به مشتریها و شرکا پرزنت میکنید. یعنی ویژگیهای منحصر به فردی که باعث میشه اونها محصول شما بخرن یا توی تولید اون سرمایه گذاری کنن رو بیان میکنین. این پرزنت کردن افراد رو به سمت محصول و برند شما میکشونه.
جلوتر خوندین. شما حتی اگه محصولی رو میخواین وارد بازار کنین که خواهان نداره، باز هم با پرزنت کردن درست میتونید توی فروش اون موفق بشین و کسب و کارتون رو به سود برسونین.
چرا اینقدر پرزنت کردن محصول مهمه؟
از اونجایی که رقبا زیادن و محصولاتی مثل محصولات ما هم تو بازار فراوانه، پس یک پرزنت خوب از محصولمون میتونه بازی رو به نفع ما برگردونه. درواقع با یه رخ خوب و به موقع میتونین رقبا رو کنار بزنین.
یه پرزنت خوب شما رو تو ذهن مشتری همیشگی میکنه. اون اطمینانی که باعث حفظ مشتری میشه رو از همون اول میسازین. رابطه مشتری با شما هم قوی تر و بلند مدت تر پیش میره.
اینها همه در نهایت به سود شرکت و کسب و کار شما تموم میشه. فروشتون بالا میره. مشتریهاتون زیاد میشن و از همه مهم تر مشتریهای ثابت به دست میارین.
با انواع پرزنت کردن آشنا بشیم
وقتی دارین محصولتون رو به مشتریها یا شرکا معرفی میکنین، دونستن انواع پرزنت کردن محصول شما رو چندین قدم جلوتر میبره. هم میتونین توجه مشتری یا شرکا رو توی پرزنت کردن همراه خودتون داشته باشین، هم با توجه به ویژگیهای محصولتون بهترین پرزنتیشن یا ارائه رو آماده کنین.
1. پرزنت آموزنده (آموزشی)
وقتی دارین محصولی رو ارائه میکنین میتونین از این نوع پرزنت استفاده کنین. ولی کی؟ بهتره وقتی میخواین مخاطبتون با موضوعی آشنایی پیدا کنه و بهتر متوجه مثلا ویژگیهای محصول شما شه، از پرزنت آموزشی استفاده کنین.
بهتره از تصاویر و مثالهای ساده بهره بگیرین تا مطالب سنگین فهمشون آسون تر شه. حتما هم حواستون باشه از کل به جز مطالب رو ارائه بدین و مخاطبتون رو هم در پرزنت درگیر کنین که حوصلشون سر نره!
2. پرزنت متقاعدکننده
همونجور که از اسم این پرزنت هم مشخصه، قصد داره چیزی رو به اثبات برسونه. میخواد مخاطب چیزی رو از یه دید خاص ببینه تا در نهایت شرکت به هدف خودش یعنی فروش برسه. توی پرزنت متقاعدکننده هر چی مخاطبتون رو بهتر بشناسین بهتره. این پرزنت رو توی مسائل اجتماعی، فرهنگی و محیطی زیاد میبینیم.
3. پرزنت آموزشی
وقتی مخاطب چیزی رو نمیدونه از پرزنت آموزشی استفاده میکنیم. مثلا بخواید خدمات یا محصولاتتون رو به نیروهای جدیدی که به شرکتتون اضافه شدن معرفی کنین. توی پرزنت آموزشی هم باید مسائل پیچیده رو ساده و روان بیان کنین و هم از مثال به جا و درست استفاده کنین.
4. پرزنت انگیزشی
این نوع ارائهها برای انگیزه دادن هستن. توی پرزنت انگیزشی خیلی داستانهای واقعی و شخصی با پیامهای امیدوارکننده میبینیم. برای مثال قراره تغییراتی توی کسب و کار رخ بده یا محصولی ارائه بشه در آینده. اینجاست که این نوع پرزنت مخاطب رو آماده میکنه، بهش انگیزه میده و راه رو برای وارد کردن محصول به بازار آماده میکنه.
5. پرزنت گزارش پیشرفت
در این نوع پرزنت از تغییرات در صنعت گفته میشه. محصولات جدیدی که به بازار اومدن یا تغییراتی که در شرکت شما رخ داده. درواقع مخاطب رو به روز نگه میداره.
6. پرزنت فروش
وقتی کسب و کاری بخواد محصول جدید خودش رو بفروشه از پرزنت فروش استفاده میکنه. توی این نوع پرزنت ما متقاعد کردن رو داریم.
داستان سرایی قوی رو داریم. مثلا توی ارائه محصول اول میاین مزیتهای اون رو میگین بعد یه داستان تعریف میکنین و میگین این محصول ما به خاطر این ویژگی مشکل مشتری رو حل کرده. هرچه هم از داستانهای واقعی استفاده کنین که چه بهتر!
7. پرنت گام به گام
وقتی میخواین مراحل انجام کاری رو به مخاطب معرفی کنین از پرزنت گام به گام (how-to) استفاده کنین. مثلا محصولی رو وارد بازار کردین و حالا میتونین از طریق این پرزنت مراحل کار کردن با اون رو به مخاطب یاد بدین.
8. پرزنت معرفی
برای جذب سرمایه گذار یا شرکا باید ویژگیهای منحصر به فرد محصولی که میخواین ارائه بدین رو پرزنت کنین. شما توی پرزنت معرفی، به معرفی تواناییها، تجربیات و دستاورهای برند و محصولتون برای مخاطبها میپردازین.
هر چیزی که مشتری یا شریک شما رو جذب میکنه تا از شما خرید کنن یا با شما همکاری کنن رو توی پرزنت معرفی بیان میکنین.
حالا چجوری مشتری محصول ما رو یادش بمونه؟
توی پرزنت کردن محصولتون علاوه بر اینکه درمورد چجوری کار کردن محصولتون و مزایای منحصر به فردش میگین، این نکات رو هم یادتون باشه رعایت کنین.
- اگه محصولتون مشکلی از مشتری کم میکنه، اون رو توی پرزنت محصولتون بیان کنین.
- از تصاویر، ویدئوها، اسلاید شو و عکسها حتما استفاده کنین تا مخاطب جذب ارائه شما بشه.
- باید تاثیرگذار، مفید و به یاد موندنی باشه.
وقتی شما مشتریتون رو متوجه مشکلش میکنین، درواقع به اون ارزش دادین. ولی حالا وقت رها کردن نیست. اینجاست که شما باید به مشتریتون مشاوره بدین. بهش بگین اگه میخواد مشکلش حل شه باید از محصولی استفاده کنه که فلان ویژگی رو داشته باشه.
حالا این ویژگی همون ویژگی ای هستش که وجه تمایز محصول شما با بقیه هست. اینجوری مشتری همیشه یادش میمونه محصولی که دارین ارائه میدیدن، ویژگی ای داره که بقیه ندارن یا شما توی اون بهترین هستین.
چجوری یه محصول رو پرزنت کنیم؟
برای داشتن یک پرزنت محصول موفق این مراحل رو طی کنین:
1. معرفی خودتون و شرکت: درسته شما قراره محصولتون رو پرزنت کنین، ولی معرفی برند و خودتون هم به عنوان کسی که داره پرزنت رو انجام میده مهمه. جایگاه شما توی شرکت یا کارخونه و توانایی ارائتون توی فروش و روش متقاعد کردنتون تاثیر داره. وقتی مخاطب با شما و شرکت آشنا میشه بهتر روی باقی صحبتهاتون هم تمرکز میکنه و متقاعد کردنشون هم آسوده تر میشه.
2. آماده کردن موضوعات: لیستی از عناوین مطالبی که قرار هستش توی پرزنت محصول به مشتری یا شرکا ارائه بدین رو آماده کنین. در این صورت هم ذهن شما موقع ارائه منسجم باقی میمونه و هم آماده کردن ارائه تصویری راحت تر میشه.
3. بیان موقعیت محصول: دلایل پرزنت کردن محصول جدیدتون رو بیان کنین. چه ویژگیهایی داره که اون رو منحصر به فرد کرده؟ چه چیزی محصول شما رو از بقیه رقبا متمایز میکنه؟
4. توصیف محصول: مهم ترین بخش از پرزنت شما توصیف و توضیح اطلاعات راجع به محصول هستش. از جزئیات کارکردش بگین تا کاربردهاش. چرا اصلا تولید شد؟ چه شکلی هست؟ چیکار میکنه؟
5. مثال و آمار بیارید: توی پرزنت کردن محصولتون بیاین از مزایای اون بگین. از این بگین که چه نقطه برتری ای داره. محصولتون موفق بوده؟ پس بیاید از موفقیتش مثال بزنین و آمار و ارقامی رو به مخاطبهاتون ارائه بدین. این موضوع توی جلب اعتماد اونها میتونه خیلی تاثیرگذار باشه.
6. ارائه پایان خوب: خلاصه مفیدی از مطالب رو در آخر پرزنت بیان کنین. حواستون باشه اینجاست که باید Call To Action یا اقدام به عمل رو حتما مطرح بشه. آخر پرزنت هم یه زمانی رو به سوالات و صحبتهای مخاطبها اختصاص بدین.
- کاربری آسان
- پشتیبانی قدرتمند
چرا پرزنت محصول ناموفق زیاد داریم؟
شناختن دلایل موفق نشدن یه پرزنت محصول میتونه به شما توی پرزنتهای آینده تون کمک کنه.
- استفاده از تصاویر بی کیفیت. اگه تصاویر بی کیفیت یا بی ربط توی پرزنت محصولتون استفاده کنین، بجای جلب توجه مخاطب، اونها رو از دست میدین.
- استفاده نکرن از Call-To-Action. باید واضح از مخاطب بخواین اقدام به عمل کنن. آخر ارائه محصولتون مستقیم و دقیق به اونها بگین حالا چیکار کنن و چجور اقدام کنن. مثلا بگین “برای دریافت محصول با شماره زیر تماس بگیرید“.
- دادن اطلاعات بیش از حد یا کمتر از حد نیاز. موقع پرزنت کردن مشتریتون و دادن اطلاعات محصول نه از این ور بوم بیفتین نه از اون ور بوم. جزئیات و اطلاعاتی که به اونها میدین باید به اندازه و ساده باشه.
این سه تا مورد رو توی پرزنت مشتریتون در نظر بگیرین
میخواین مشتریتون جذب پرزنت کردن محصول شرکتتون بشه؟ از تجربه دیگران اسفاده کنین و این سه مورد زیر کلید موفقیت شما هستن!
1. هدفتون رو درست تعیین کنین
هدف شما از پرزنت کردن محصول فروختن هستش؟ پس تمام صحبتها، اسلایدها و تصاویر هم باید در راستای اون جلو برن. به اندازه و در راستای هدف ارائه بدین.
2. محتوا باید دو طرفه باشه
اینجور نباشه که توی پرزنت کردن فقط شما حرف بزنید و مخاطب فقط شنونده باشه. سعی کنین از المانهایی مثل تصاویر و ویدئو و جداول استفاده کنین تا از یک نواختی و بی توجهی دوری کنین. حتی میتونین از اسلایدهای قبل و بعد درمورد نتیجه محصولتون بذارید.
3. داستان سرای خوبی باشین
داستان وار در مورد تاثیر محصولتون صحبت کنین. فقط از آمار و ارقام به تنهایی استفاده نکین. مشکل و نیاز مشتری رو از قبل میدونین! پس در راستای اون و هدفتون مثال و داستانهای باورپذیر بگین.
تفاوت پرزنت محصول و پرزنت فروش در چیست؟
وقتی از پرزنت کردن محصول صحبت میکنیم در واقع داریم یک محصول یا خدماتی که شرکت ارائه میده رو به مشتریها و مراجعه کنندهها پرزنت میکنیم. یک پرزنتیشن یک ارائه رسمی هستش که در اون توضیحات دقیقی از خود محصول، قابلیتهاش و مزایاش برای مشتریها عنوان میشه.
اما پرزنت فروش ابزاری هستش که از اون برای متقاعد کردن مشتریها و کاربران بالقوه استفاده میشه تا یک محصول یا خدمات سازمان رو بخرن. یک دید کلی از محصول یا خدمات، مزایای اونها و دلیل اهمیتش برای مشتری ارائه میده. این نوع پرزنت کردن نسبت به پرزنت محصول یک مقدار متقاعدکنندهتر هستش و ممکن هست در این فرآیند پیشنهادات ویژه به مشتریها داده بشه تا اونها رو برای خرید بیشتر ترغیب کنن.
تکنیکهای پرزنت محصول به مشتری
وقتی میخواهید به مشتریها محصولی رو بفروشید، باید یک جورهایی اونها رو متقاعد کنین که محصول شما منحصر به فرد هستش. پس در پرزنت کردن محصول به بازار، مشتریها خیلی دیر شما رو باور میکنن که محصول شما اون چیزی هست که نیازشون رو بر طرف میکنه. پس باید راهی پیدا کنین تا با اونها به خوبی ارتباط بگیرید و محصولی رو تولید کنین که نیاز اونها رو بر طرف میکنه.
+ بگید محصولتون منحصر به فرده
قطعا محصول شما تنها محصول با این ویژگیهای منحصر به فرد در بازار نیست و رقبای شما هم همین محصولات رو با کمی تغییر به فروش میرسونن. اما شما میتونید یک ویژگی محصول خود را در پرزنت خود عنوان کنین و همونجور اون رو رها نکنید. با دلیل و منطق بگید حالا چرا ادعای شما درست هست و چطور میتونید بهش کمک کنید تا نیازش رو بر طرف کنه. این حرفی که میزنید و ادعایی که دارین تنها یک حرف نباشه و بتونید ثابتش کنید، روابط شما رو با مشتری بهتر میکنه و پرزنت محصول خیلی راحت تر و موثر تر پیش میره.
+ صحبتهاتون رو شخصی سازی کنید
کسب و کاری هوشمندانه در پرزنت محصول عمل میکنه که میدونه مشتری ایده آلش کی هست و میدونه از بازار هدفش چه انتظاری داشته باشه. حتی میدونه این افراد الگوی رفتاریشون چطوره و چطور میشه با هر بخش از بازار هدف صحبت کرد و برای اونها محصول رو پرزنت کرد.
وقتی شرکت اطلاعات کافی از مشتریها به دست آورد، باید با توجه به دادهها و این الگویهای رفتاری با هر مشتری طوری صحبت کنه و محصول رو پرزنت کنه که متناسب با نیاز و سبک اون مشتری باشه. این نوع شخصی سازی در پرزنت کردن محصول باعث تاثیر بیشتر محصول روی فرد میشه و چون میبینه این محصول با ارزشهای اون همسو هستش ترغیب به خرید میشه.
+ لیبل محصول خیلی مهمه
لیبل محصول چیزی هست که موقع پرزنت کردن محصول به اون کمتر توجه میشه. یک لیبل با کیفیت و دارای توضیحات کامل و گیرا به همراه پیام برند باعث میشه مشتری بهتر با اون ارتباط برقرار کنه و حرفها و صحبتهای شما براش ملموس تر به نظر بیان. تنها با نگاه کردن به لیبل محصول که میتونه روی صفحه وب سایت شما هم باشه، میفهمه قابلیتهای محصول چی هستن و چه نیازی رو از مشتری بر طرف میکنن.
+ برندسازی در پرزنت محصول تاثیر زیادی داره
فقط پرزنت کردن محصول خوب کافی نیست! مشتریها به دنبال این هستن که با برندها ارتباط طولانی مدت برقرار کنن و وقتی محصولی رو میخرن میخوان اول از همه اون برند رو ببینن.
شرکت و کسب و کارهای موفق صفحات شبکه اجتماعی قوی ای دارن و چهره برند رو در اون به خوبی به نمایش میگذارن. در این صفحات سعی میکنن تعامل و ارتباط دو طرفه با مشتریها داشته باشن. با این کار شرکت میتونه محصولی که میسازه رو در بازار و از میان رقبا متمایز کنه و چشم مخاطبش فقط اون محصول رو ببینه. پرزنت کردن اون محصول به مشتری راحت تر هستش و جبهه کمتری در برابر خرید داره. البته سوشال مدیا جایی هستش که باید کسب و کارها خیلی هوشمندانه عمل کنن و روابط رو در یک خط مشخص بین غیر رسمی و رسمی نگه دارن و در پرزنت کردن محصولات روشهای هوشمندانه رو در پیش بگیرن.
+ اعداد و ارقام رو کمی بعدتر عنوان کنید
مشتریها به اعداد و ارقام کاری ندارن. حداقل در ابتدای قیف فروش به این موضوع اهمیتی نمیدن. شرکتها و سازمانها موقع پرزنت کردن محصول میان با اعداد و ارقام استثنایی شروع میکنن که اصلا در ابتدای این ارائه ایده خوبی نیست. زمانی جواب میده که توجه مشتری رو اول از همه جلب کرده باشین.
با یک پیام از برند پرزنت محثول رو سروع کنید که یک ارزشی از برند و محصول نشون بده. اعداد و جزئیات هم خوبه که گفته شه، ولی اینها بیشتر در وب سایت و در یک برگه سفید جواب میدن تا در یک مکالمه متقاعدکننده. بهتره بگید برند چه پیامی برای بازار و مشتریها داره و چیکار میکنه.
+ از طریق اینفلوئنسرها اقدام کنید
در دنیای شبکههای اجتماعی و بازاریابی دیجیتال اینفلوئنسرها خیلی تاثیر زیادی روی افراد و رفتار خریدشون دارن. اینفلوئسرها افرادی هستن که محصول شما رو با مخاطبهای خودشون در پلتفرمهای مختلف در میون میگذارن. حالا میتونه از طریقی این کار رو انجام بده: بلاگ، اینستاگرام، فیسبوک، یوتیوب و هر پلتفرم دیگه ای.
اینفلوئنسرها دقیقا همون ارتباطی رو با مشتری هدف شما دارن که مدتها به دنبالش بودین. اونها با کاربران خودشون روابط محکمی دارن و از طریق همین ارتباط هم محصولات مورد علاقه شون رو با اونها در میون میگذارن. پس کسب و کارها میتونن برای پرزنت کردن محصول به سراغ این افراد برن تا اونها با توجه به جامعه هدفشون محصول رو به اونها معرفی کنه. افراد سریع تر به سراغ محصولتون میان. سریع تر قانع میشن که محصول شما خوبه و یک جا صدها و هزاران نفر مخاطب شما، مورد هدف قرار میگیره. از شما و تیم بازاریابی تون هم زمان، هزینه و انرژی کمتری گرفته میشه. البته بهتر هست که اینفلوئنسرهایی انتخاب بشن که مخاطبشون، با پرسونای مخاطب شما شباهت داشته باشه. در غیر این صورت پرزنت محصول تاثیری نخواهد داشت.
+ به موقع عمل کنید
مشتریها در عرض 8 ثانیه به شما توجه میکنن. این یعنی باید سریع از صحبتهای حاشیه ای بیرون بیاید و در پرزنت محصول سریع به نقطه اصلی و مهم برسید. به مشکلات و نیازهای مشتریها اشاره کنید و راهکار موثری رو به اونها ارائه بدید. حواستون هم باشه که پرزنت کردن محصول درسته در مورد محصول و برند شماست ولی باید برای مشتری و راجع به مشتری باشه. هر مشکلی هم که مشتری با اون درگیر هستش و محصول شما اون رو بر طرف میکنه، دقیق و با صراحت اون رو بیان کنید. از حاشیه رفتن دوری کنید و تمام جزئیان مهم رو بیان کنید. برای مکالمه بیشتر هم یک جای خالی بگذارین. و بدونید زمان اتمام پرزنت کردن کی هست و صحبتتون رو اونقدر طولانی نکنید که بی تاثیر بشه.
+ راهکارهای مفید ارائه بدید
زمانی رو در پرزنت کردن محصول بگذارید و چالشهایی که مشتری با اونها روبرو هستن رو بیان کنید. بعد از اون این چالشها رو به راهکارهای موثری که محصولتون ارائه میده لینک کنید. همزمان هم خیلی روی مشکلات مشتری مانوور ندید. از موفقیتهای اونها هم بگید و با یک نگاه مثبت به اونها بگید که محصول شما چطور میتونه یک تجربه بهتر رو به اونها ارائه بده. و البته همه اینها باید به صورت پیامی شخصی سازی شده پیش بره تا اون تاثیری که میخواید رو روی مشتری بالقوه بگذاره.
+ دعوت به اقدام کنید
در پایان مکالمه باید حتما قدم بعدی ای که مشتری باید برداره رو تعیین کنید و با صراحت اون رو بیان کنید. یک دعوت به اقدام یا call to action در پایان صفحه اطلاعات کاربر بگذارید و از زمان حال در جملتون استفاده کنید. بهتر هستش در پرزنت کردن محصول برای موضوع دعوت به اقدام از کلماتی مثل “میتوانید”، “بهتر است” و چنین عبارتهایی استفاده نکنید و بیشتر اقدام بعدی مشتری برای دستیابی به محصول رو مستقیم اعلام کنید. مثلا بگید: نسخه رایگان نرم افزار CRM را دانلود کنید.
سخن پایانی
حتما گام به گام پرزنت کردن محصول رو تو این مطلب به خوبی مطالعه کنین تا بازی فروش رو به نفع خودتون تموم کنین. مدیران و کسب و کارهای زیادی تجربههای موفق و ناموفقی با پرزنت کردن محصول داشتن. ما هم سعی کردیم توی این مقاله تموم مواردی که به یک پرزنت موفق محصول کمک میکنه رو براتون لیست کنیم.
یادتون نره که اشتباهات رقبا میتونه مسیر پیشرفت شما رو بسازه. پس بهتون پیشنهاد میکنیم اون بخش از نبایدهای پرزنت کردن محصول رو هم بخونین. در آخر هم توصیه میکنیم قبل از رفتن به جلسه فروش حتما پرزنتیشن خودتون رو تمرین کنین.
شما چطور؟
تجربه پرزنت کردن محصولتون چطور بوده؟ نکته ای بوده که رعایت نکرین؟ نقطه عطف پرزنت محصولتون کجا بوده؟