فهرست مطالب این مقاله:
خیلی وقتها از دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال و آنلاین صحبت میکنیم. اما نمیدونیم این عرصه دنیایی از رویکردهای مختلف با تکنیکهای مختلف هست. یکی از بزرگترین و موثرترین استراتژیهای بازاریابی دیجیتال، پرفورمنس مارکتینگ یا بازاریابی عملکردی هست که تبلیغ کننده در صورتی بابت تبلیغ هزینه پرداخت میکنه که عملی صورت گرفته باشه. مثلا به ازای هر بار کلیک کاربر در یک صفحه یا لینک خاص، هزینه پرداخت میشه.
پرفورمنس مارکتینگ میتونه استراتژی بازاریابی خیلی به صرفه ای برای کسب و کارها باشه. پس بهتره تا آخر این مطلب رو بخونید تا بیشتر با بازاریابی عملکردی (performance marketing) آشنا بشید و از مزیتهای اون بهرهمند بشید.
روشهای پرداخت در پرفورمنس مارکتینگ
هر چند الان دیگه نحوه عملکرد بازاریابی عملکردی دقیقا مشخص هستش، ولی چیزی که پرفورمنس مارکتینگ رو از بقیه استراتژیهای بازاریابی جدا میکنه، روش پرداخت هزینه کمپینهای تبلیغاتی هستش. به جای این که از قبل از راه اندازی کمپین هزینه رو پرداخت کنید یا ماهانه مقدار مشخصی بپردازید، میتونید به ازای هر عمل مشخص در راستای هدف شما، هزینه اون رو بپردازید.
کسب و کار شما وقتی بخواد تبلیغی رو در یکی از کانالهای موثر بگذاره، به ازای عمل مشخص تبلیغ، هزینه پرداخت میکنه که معمولا این روشهای پرداخت در پرفورمنس مارکتینگ به این شکل هستن:
+ پرداخت به ازای کلیک (CPC)
کسب و کارتون وقتی تبلیغی در وب سایتی منتشر میکنه، به ازای هر بار کلیک روی تبلیغ، هزینه تبلیغ رو پرداخت میکنه. این جور هم ترافیک سایت رو بالا میبرید و هم در هزینهها صرفه جویی میکنید.
+ پرداخت به ازای دیده شدن (CPM)
در CPM شما وقتی تبلیغی انجام میدید، به ازای برای مثال هر هزار بار دیده شدن، شما هزینه تبلیغ رو میدید. مثلا اگر 25000 نفر تبلیغ شما رو دیدن، هزینه پرداختی شما بر اساس نرخ پایه اون 25 باره. در کل بحث این نوع پرفومنس مارکتینگ دیده شدن تبلیغ هست.
+ پرداخت به ازای فروش (CPS)
به کمک روش CPS در پرفومنس مارکتینگ فقط زمانی هزینهای رو به تبلیغ کننده میدید که فروشی از سمت تبلیغ صورت بگیره. مثلا شما در سوشال مدیا محصولتون رو از طریق اینفلوئنسرها معرفی میکنید و کدی رو به اونها میدید، هر فردی که با اون کد وارد صفحه مورد نظر شما بشه و خرید کنه، شما اون رو یک فروش محسوب میکنید و بر اساس تعداد این فروشها به اون اینفلوئنسرهزینه تبلیغ رو پرداخت میکنید.
+ پرداخت به ازای سرنخ (CPL)
مثل CPS که به ازای فروش هزینه پرداخت میکردید، در CPL در صورتی که افراد برای چیزی مثل خبرنامه ایمیلی یا وبینار ثبت نام کنن شما هزینه میدید. در این نوع پرفورمنس مارکتینگ شما سرنخ فروش تولید میکنید و میتونید اونها رو مشتری تبدیل کنید و فروشتون رو افزایش بدید.
+ پرداخت به ازای هر اقدام (CPA)
این نوع پرفومنس مارکتینگ مثل CPL میمونه. اما یک مقداری کلیتر هستش. با CPA کسب و کار شما در صورتی هزینه تبلیغ رو پرداخت میکنه که مشتری یک اقدام رو انجام بده. مثلا فروش انجام بشه، اطلاعات تماسشون رو بگذارن و یا پست یا وبلاگی رو ببینن.
کانالهای موثر در بازاریابی عملکردی
وقتی بحث پرفورمنس مارکتینگ میشه، کدوم کانالها و راهها بیشترین پاسخ رو به کسب و کار و تبلیغاتشون میدن؟ به این منظور سازمانها از 5 کانال مختلف برای افزایش ترافیکشون استفاده میکنن:
> تبلیغات بنری
با این که تبلیغات بنری داره کارایی خودش رو کم کم به خاطر بلاک کنندههای تبلیغات از دست میده ولی هنوز هم بعضی کسب و کارها از مزیتهای اون استفاده میکنن. احتمالا هم تبلیغات بنری رو در کنار یا بالای صفحات وب سایتها یا در کنار صفحه فیسبوک ظاهر میشه.
> تبلیغات همسان
تبلیغات همسان هم یکی دیگه از کانالهای پرفورمنس مارکتینگ هستش که ظاهری مثل تبلیغات نداره؛ چون مثلا در گوگل لینکهای تبلیغاتی مثل بنرها ظاهر نمیشن و لینکی هستن مثل بقیه لینکها در گوگل. یا در اینستاگرام، تبلیغات همسان مثل بقیه پستها منتشر میشه.
> بازاریابی محتوایی
هدف بازاریابی محتوایی آموزش و ارزش دادن به مخاطبانتون هستش. حتی خیلی کمتر از تبلیغات و بازاریابی برونگرا جواب میده و سرنخهای بیشتری رو هم برای کسب و کارتون تولید میکنه. در بازاریابی محتوایی پرفورمنس مارکتینگ اینجور کار میکنه که کسب و کارتون اطلاعات و مطالب مفید رو در اختیار کاربران قرار میده و کاربر هم هر چه بیشتر این موضوع رو از سمت شما ببینه بیشتر به برند شما جذب میشه و شما رو مطالعه میکنه.
> شبکههای اجتماعی
شبکههای اجتماعی راه بسیار خوبی برای پرفورمنس مارکتینگ یا بازاریابی عملکردی هستن؛ چون مخاطب شما با شما تعامل دو طرفه داره و وقت زیادی رو در این پلتفرمها میگذرونه. میشه گفت وقتی افراد چیزی رو نیاز دارن، اولین جایی که میرن و دنبال اون میگردن در شبکههای اجتماعی هستش. حتی شما میتونید در شبکههای اجتماعی تبلیغات CPM و CPS بگذارید و نتیجه خیلی خوبی هم بگیرید.
> بازاریابی موتورهای جست و جو (SEM)
بیشتر جست و جوهایی که صورت میگیره در موتورهای جست و جو هستن و باید سایتتون برای بازاریابی موتوهای جست و جو بهینه سازی شده باشه. در بحث پرفورمنس مارکتینگ بیشتر CPC یا تبلیغات کلیکی اجرا میشه و نتیجه خیلی خوبی رو هم به کسب و کارها میده.
- کاربری آسان
- پشتیبانی قدرتمند
تفاوت پرفورمنس مارکتینگ و بازاریابی دیجیتال
دیجیتال مارکتینگ بازاریابی یا تبلیغاتی هستش که از کانالهای آنلاین استفاده میکنه. و پرفورمنس مارکتینگ هم نوعی دیجیتال مارکتینگ محسوب میشه که از مدل پرداختی استفاده میکنه که اول باید عملی صورت بگیره و بعد هزینه دریافت بشه.
در واقع بازاریابی دیجیتال ماهیت جامعتری داره و از استراتژیها، کانالها و مدلهای پرداخت مختلفی استفاده میکنه. البته پرفورمنس مارکتینگ هم استراتژیها و کانالهای زیادی رو در بر میگیره ولی تفاوت عمدهاش همون پرداخت هزینه به ازای یک عمل مشخص هستش.
تفاوتهای دیگهای هم میشه بین دیجیتال مارکتینگ و پرفورمنس مارکتینگ پیدا کرد. مثلا اهداف کمپین بازاریابی عملکردی بیشتر کوتاه مدت هستن و از متریکهایی استفاده میکنه که بشه راحت اونها رو اندازه گرفت؛ مثلا هدفش سرنخهای تولید شده هستش، نه افزایش آگاهی برند.
مزایای بازاریابی عملکردی
حالا که با ماهیت پرفورمنس مارکتینگ آشنا شدیم بد نیست به بررسی مزایایی که برای کسب و کارها داره هم بپردازیم.
– اندازه گیری نرخ بازگشت سرمایه
با کمک پرفورمنس مارکتینگ شما میتونید نتایج رو پیگیری کنید و اونها رو اندازه بگیرید. هر وقت کاربری روی تبلیغ شما کلیک کرد، برای ایمیل شما ثبت نام کرد یا در عملی که ازش خواستین شرکت کرد، این رو نشون میده که دارید به اهدافتون نزدیک میشید و بابت این قدمها هزینه پرداخت میکنید. و هر زمان که بخواین میتونید نرخ بازگشت سرمایه رو اندازه بگیرید و ببنید چقدر بودجه میخواید و چقدر باید کمپینها یا موارد دیگه رو تغییر بدید.
– شاخصهای کلیدی عملکرد بهینه
شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) شما نقش مهمی در رسیدین کسب و کارتون به اهدافش داره. این شاخصها شامل نرخ بازگشت مشتری یا درصد فروش هستش و بازاریابی عملکردی بهتون اجازه میده تا این متریکها رو هدف قرار بدین. با این کار میتونید کلیک، دیده شدن و سرنخها رو بهبود ببخشید.
– روش پرداختی آگاهانه
به جای این که بخواید قبل از تبلیغات هزینه اون رو پرداخت کنید و ندونید قراره نتیجه چی بشه، در پرفورمنس مارکتینگ شما به ازای یک عمل مشخص هزینه پرداخت میکنید که هم به صرفهتر هستش و هم شرکتهای کوچکتر بهتر از تبلیغات میتونن نتیجه بگیرن.
– تبلیغات هدف گذاری شده
کسب و کارها میتونن با دقت بیشتری مخاطبان رو هدف قرار بدن و اون دسته از افرادی رو تارگت قرار بدن که احتمال تعامل و تبدیلشون بیشتر هستش. با استفاده از تجزیه و تحلیل دادهها و تکنیکهای بخش بندی مخاطبان، کسب و کارتون میتونه کمپینها رو برای گروه خاصی از افراد با موقعیت مکانی، رفتاری یا علایق مختلف اجرا کنه.
معایب پرفورمنس مارکتینگ
پرفورمنس مارکتینگ مثل هر استراتژی بازاریابی دیگه میتونه معایب خودش رو داشته باشه که در ادامه به اونها اشاره میکنیم:
+ احتمال تقلب
پرفورمنس مارکتینگ میتونه جای خوبی برای کلاهبردارها باشه. مثلا میتونن کلیکهای تقلبی به شما نشون بدن و از شما پول بیشتر بخوان، در حالی که کلیکهای واقعی کمتر از عدد اعلامی اونها هستش. با از رباتهای ترافیک استفاده کنن و متریکهای اشتباه رو به شما نشون بدن تا پول بیشتری از شما بگیرن. اما اگر در انتخاب سایت یا کانالهای تبلیغ کننده دقت کنید و از معتبرترینها استفاده کنید، میتونید این ریسک رو تا جای ممکن کاهش بدید.
+ تاثیر کوتاه مدت
در بازاریابی عملکردی کسب و کار میتونه اهداف کوتاه مدت رو هدف قرار بده و نتایج کوتاه مدتی رو به دست میاره. مثلا در یک بازه زمانی کوتاه تعداد مشخصی سرنخ به دست میاره یا در زمان کوتاهی فروشش افزایش پیدا میکنه. تمرکز پرفورمنس مارکتینگ روی اهداف بلند مدتی که اندازه گیریشون سخته، مثل دیده شدن چهره برند، نیست.
+ وابسته به پیگیری و اتریبیوشن
اصل پرفورمنس مارکتینگ روی پیگیری و روشهای اتریبیوشن هستش و شما باید در کانالهای مختلف و روشهای مختلفی که کاربر با شما ارتباط برقرار میکنه، اندازه گیریها و پیگیریهای لازم رو انجام بدید؛ که گاهی این پیگیریها میتونه دردسرساز باشه. برای این منظور بهترین کاری که میتونید بکنید استفاده از ابزارهای آنالیز موثر و نرم افزارهای مدیریت ارتباط با مشتریان مثل نرم افزار CRM دانا هستش.
آیا پروفورمنس مارکتینگ استراتژی بازاریابی موثری است؟
پرفورمنس مارکتینگ یا بازاریابی عملکردی در کنار مزایای خوبی مثل مدل پرداخت هزینهای که داره، ریسکهایی رو هم به دنبال داره. اگر کسب و کارتون قصد داره از این نوع استراتژی بازاریابی دیجیتال استفاده کنه بهتره خوبی و بدیهای اون رو سبک و سنگین کنه و اگر برای شما سود بیشتری داره و طرف تبلیغ کننده معتبر هستش، پس انجامش بده. چون نتیجه کوتاه مدت خوبی رو با هزینه کم به شما میده.
اگر به دنبال اهداف غیرقابل اندازه گیری هستید و این اهداف بلند مدت هستن، طبیعتا استفاده از پرفورمنس مارکتینگ منطقی نیست و نتیجه خوبی ازش نمیگیرید. اما اگر اهداف قابل اندازه گیری دارید و میخواید در کوتاه مدت به یک نتیجه مشخص برسید، اما نمیخواید بی گدار به آب بزنید و هزنیه زیادی رو پرداخت کنید، پرفورمنس مارکتینگ گزینه مناسبی برای شماست.
اما یادتون باشه بهتر هستش در این فرآیند از نرم افزارهای تجزیه و تحلیل و نرم افزارهایی که به شما کمک میکنن دادههای مشتری رو دسته بندی و کاربران رو بخش بندی کنید استفاده کنید تا بتونید هم عملکرد بهتری در فرآیندهای داخلی سازمان داشته باشید و هم در تبلیغاتتون بهتر عمل کنید. نرم افزار CRM دانا با قابلیتهای یکپارچه سازی و پیگیری ارزش طول عمر مشتری به شما کمک میکنه بهتر در پرفورمنس مارکتینگ عمل کنید و نتیجه بهتری رو هم به دست بیارید.