فهرست مطالب این مقاله:
در دنیای پرسرعت توسعه نرم افزار، روش های سنتی و قدیمی اغلب باعث ناکارآمدی و شکاف های ارتباطی بین تیم های مختلف می شد. این جاست که داوپس به کار میاد! DevOps نه تنها یک لغت مدرن است، بلکه مجموعه ای از روش هایی است که همکاری، اتوماسیون و بهبود مداوم را در طول چرخه توسعه نرم افزار ترویج می دهد.
DevOps چیست؟
داوپس مخفف “توسعه (Development)” و “عملیات (Operation)” است. این اصطلاح توسعهدهندگان نرم افزار و تیم های عملیات IT را به هم نزدیک می کند تا در طول فرآیند توسعه نرم افزار با هم همکاری کنند. هدف آن کاهش چرخه توسعه، افزایش فرکانس استقرار و ارائه محصولات نرم افزاری با کیفیت بالا به کاربران است.
DevOps ترکیبی از فلسفه ها، شیوه ها و ابزارهای فرهنگی است که توانایی سازمان را در ارائه برنامه ها و خدمات با سرعت بالا افزایش می دهد: تکامل و بهبود محصولات با سرعتی بیشتر از سازمان هایی که از نرم افزارها و فرایندهای مدیریت زیرساخت سنتی استفاده می کنند. این سرعت سازمان ها را قادر می سازد تا به مشتریان خود بهتر خدمت کنند و در بازار رقابت موثرتری داشته باشند.
DevOps چگونه کار می کند؟
تحت یک مدل DevOps، تیم های توسعه و عملیات دیگر به صورت جداگانه و مجزا فعالیت نمی کنند. بعضی اوقات، این دو تیم در یک تیم واحد ادغام می شوند و متخصصین مربوطه در کل چرخه عمر برنامه فعال هستند و مهارت هایشان را در زمینه های مختلف ارتقاء می دهند.
در برخی از مدل های DevOps، تیم های تضمین کیفیت و امنیت نیز در فرایند توسعه و عملیات در طول چرخه عمر نرم افزار به صورت محکم تری درگیر می شوند. هنگامی که امنیت، تمرکز همه افراد در یک تیم دواپس است، گاهی اوقات از نام DevSecOps استفاده می شود.
با استفاده از DevOps تیم ها از شیوه هایی برای خودکارسازی فرایندها استفاده می کنند که پیشتر به شکل دستی و بسیار کند انجام می شدند. این تیم ها از فناوری و ابزاری استفاده می كنند كه به آنها كمك می كند تا برنامه ها را به سرعت و با اطمینان راه اندازی کرده و تكامل دهند. این ابزارها همچنین به مهندسان کمک می کنند تا به طور مستقل بتوانند وظایفی را انجام دهند (برای مثال، استفاده از کد یا تأمین زیرساخت ها) که به طور معمول برای انجام آن به کمک تیم های دیگر احتیاج دارند و این باعث افزایش سرعت تیم می شود.
اصول کلیدی دواپس
DevOps بر اساس چندین اصل کلیدی عمل می کند که اجرای آن را هدایت می کند:
- همکاری: دواپس بر همکاری متقابل کارکردی، تشویق توسعه دهندگان، آزمایش کنندگان و تیم های عملیاتی برای همکاری با یکدیگر از ابتدا تا انتهای پروژه تأکید دارد.
- اتوماسیون: اتوماسیون در قلب DevOps قرار دارد. با خودکارسازی کارهای تکراری، مانند آزمایش، استقرار و نظارت، تیم ها می توانند در زمان صرفه جویی کرده و خطر خطاهای انسانی را کاهش دهند.
- یکپارچه سازی مداوم (CI): توسعه دهندگان اغلب تغییرات کد خود را در یک مخزن مرکزی ادغام می کنند و ساخت و آزمایش های خودکار را راه اندازی می کنند. این تضمین می کند که کد جدید به راحتی با پایگاه کد موجود ادغام می شود.
- تحویل مداوم (CD): با تحویل مداوم، تیم ها می توانند به طور خودکار کد را در محیط های تولید یا مرحله بندی مستقر کنند و آن را برای انتشار در هر زمان آماده کنند.
- نظارت و بازخورد: تیم های DevOps برنامه ها و زیرساخت ها را در زمان واقعی نظارت می کنند و بازخورد ارزشمندی را جمع آوری می کنند. این داده ها به شناسایی مشکلات کمک می کند و اقدامات اصلاحی سریع را امکان پذیر می کند.
DevOps یک هدف نیست، بلکه یک فرآیند بی پایان برای بهبود مستمر است. – Jez Humble، نویسنده مشترک “تحویل مداوم”.
دواپس در عمل
بیایید ببینیم که DevOps در دانا پرداز که یک شرکت متخصص در تولید نرم افزار مدیریت است چگونه کار می کند:
- توسعه CRM: تیم توسعه CRM و عملیات فناوری اطلاعات برای اطمینان از یکپارچگی و استقرار ویژگی های جدید مدیریت ارتباط با مشتری، همکاری نزدیکی دارند.
- پیاده سازی ITSM: تیم ITSM از آزمایش خودکار و تحویل مداوم برای ارائه به روز رسانی های مدیریت خدمات فناوری اطلاعات به طور یکپارچه استفاده می کند.
- بهینهسازی هلپ دسک: با روشهای DevOps، تیم پشتیبانی مشتریان دانا دسک می تواند سریع تر به مشکلات کاربر پاسخ دهد و به موقع راه حل ها را ارائه دهد.
- بهبود چت آنلاین سایت: DevOps توسعه و استقرار ویژگی های جدید چت را امکان پذیر می کند و از پشتیبانی آنی مشتری اطمینان می دهد.
- نظارت بر شبکه (مانیتورینگ شبکه): ابزارهای نظارت خودکار به تیم کمک می کند تا مسائل شبکه را به طور فعال شناسایی کرده و به سرعت آنها را برطرف کند.
- مدیریت اکتیو دایرکتوری: شیوه های DevOps مدیریت دایرکتوری های فعال را ساده می کند و امنیت و کارایی را بهبود می بخشد.
مزایای استفاده از DevOps
+ افزایش سرعت فرآیندها
با بهبود سرعت فرایند ها می توانید تجربه بهتری برای مشتریان ایجاد کنید و با بازارهای در حال تغییر بهتر سازگار شوید و در مدیریت نتایج کسب و کار کارآمدتر شوید. DevOps تیم های توسعه و عملیات را قادر به دسترسی به این نتایج می کند.
+ تحویل سریع
تناوب و سرعت به روز رسانی را افزایش دهید تا بتوانید محصول خود را سریع تر اصلاح کرده و بهتر کنید. هر چه سریع تر بتوانید ویژگی های جدیدی به محصول اضافه کرده و اشکالات را برطرف کنید، سریع تر می توانید به نیازهای مشتریان پاسخ دهید و مزیت رقابتی ایجاد کنید.
+ قابلیت اطمینان
از کیفیت به روز رسانی های برنامه ها و تغییرات زیرساختی اطمینان حاصل کنید تا بتوانید ضمن حفظ تجربه ای مثبت برای کاربران نهایی، با سرعت بیشتری محصولات را به آنها تحویل دهید.
+ مقیاس پذیری
زیرساخت ها و فرآیندهای توسعه خود را در مقیاس مناسب مدیریت و راه اندازی کنید. اتوماسیون و ثبات به شما کمک می کند تا سیستم های پیچیده و در حال تغییر را به صورت کارآمد و با کاهش خطرات احتمالی مدیریت کنید.
+ ارتقاء سطح همکاری
تحت مدل فرهنگی دواپس تیم های کارامد تری بسازید که بر ارزش هایی مانند مسئولیت پذیری و پاسخگویی تأکید دارند. توسعه دهندگان و تیم های عملیاتی با یکدیگر همکاری داشته، مسئولیت های زیادی را با یکدیگر به اشتراک می گذارند و گردش کارهایشان را با هم ترکیب می کنند. این باعث می شود بهره وری بالاتر رفته و در زمان صرفه جویی شود.
+ افزایش امنیت
با حفظ کنترل بر امنیت، سرعت را بالا تر ببرید. شما می توانید با استفاده از خط مشی های انطباق خودکار و تکنیک های مدیریت پیکربندی، مدل DevOps را بدون آسیب رساندن به امنیت، اتخاذ و اجرا کنید.
فلسفه فرهنگی DevOps
انتقال به DevOps نیاز به تغییر فرهنگ و طرز فکر دارد. دواپس در ساده ترین حالت خود، در مورد رفع موانع بین دو تیم توسعه و عملیات است که به طور سنتی جدا از هم فعالیت می کنند. البته در برخی سازمان ها، ممکن است تیم های توسعه و عملیات به صورت مجزا وجود نداشته باشند و در این حالت ممکن است افراد هر دو کار را با هم انجام دهند. با استفاده از DevOps، دو تیم با هم همکاری می کنند تا هم بهره وری توسعه دهندگان و هم قابلیت اطمینان عملیات را بهینه سازی کنند. تیم ها به طور مداوم با هم در ارتباط بوده و تلاش می کنند كارآیی را افزایش داده و كیفیت خدمات ارائه شده به مشتریان را بهبود بخشند. آنها مسئولیت کامل خدمات خود را به عهده گرفته و غالبا فراتر از نقش ها یا عناوین تعریف شده برای آنها در جهت حل مشکلات و برآوردن نیازهای مشتریان تلاش می کنند. تیم های تضمین کیفیت و امنیت نیز می توانند کاملاً با این تیم ها هماهنگ شوند. سازمان هایی که از مدل DevOps استفاده می کنند، صرف نظر از ساختار سازمانی خود، تیم هایی دارند که کل چرخه عمر زیرساخت ها و توسعه را بخشی از مسئولیت های خود می دانند.
فعالیت های دواپس
- یکپارچه سازی مستمر
- تحویل مستمر
- میکرو سرویس ها
- زیر ساخت کد
- نظارت و لاگینگ
- ارتباط و همکاری
در ادامه می توانید اطلاعات بیشتری در مورد این فعالیت ها به دست بیاورید.
یکپارچه سازی مستمر
یکپارچه سازی مستمر یک روش توسعه نرم افزار است که طی آن توسعه دهندگان مرتباً تغییرات کد خود را در یک مخزن مرکزی ادغام می کنند و پس از آن ساخت ها و تست های خودکار اجرا می شوند. اهداف اصلی از این کار یافتن و رفع اشکالات، بهبود کیفیت نرم افزار و کاهش زمان لازم برای اعتبارسنجی و انتشار نسخه های جدید است.
تحویل مستمر
تحویل مستمر یک روش توسعه نرم افزار است که در آن تغییرات کد به طور خودکار ساخته شده، آزمایش شده و برای انتشار آماده می شوند. با پیاده سازی کلیه تغییرات کد در یک محیط آزمایش و / یا یک محیط تولید پس از مرحله ساخت، این محیط گسترش پیدا می کند. هنگامی که تحویل مستمر به درستی اجرا شود، توسعه دهندگان همیشه یک محصول ساخته شده آماده استقرار را خواهند داشت که از یک فرایند آزمایش استاندارد عبور کرده است.
میکرو سرویس ها
معماری میکرو سرویس ها طراحی یک روش برای ساخت یک برنامه واحد به عنوان مجموعه ای از خدمات کوچک است. هر سرویس در فرایند خاص خود اجرا می شود و از طریق یک رابط کاربری تعریف شده با استفاده از یک مکانیسم سبک وزن، به طور معمول یک رابط برنامه نویسی مبتنی بر HTTP (API) با سایر سرویس ها ارتباط برقرار می کند. میکرو سرویس ها برای افزایش قابلیت های تجاری ایجاد می شوند. هر سرویس به یک هدف واحد محدود می شود. می توانید از چارچوب ها یا زبان های برنامه نویسی مختلف برای نوشتن میکرو سرویس ها و استقرار آنها به طور مستقل، به عنوان یک سرویس واحد یا به عنوان یک گروه از خدمات استفاده کنید.
زیرساخت کد
زیرساخت کد روشی است که در آن زیرساخت ها با استفاده از تکنیک های کد و توسعه نرم افزار مانند کنترل نسخه و یکپارچه سازی مستمر تهیه و مدیریت می شوند. مدل API ابر محور، توسعه دهندگان و مدیران سیستم را قادر می سازد تا به جای نیاز به تنظیم و پیکربندی منابع، با برنامه های زیرساختی در مقیاس مناسب ارتباط برقرار کنند. بنابراین، مهندسان می توانند با استفاده از ابزارهای مبتنی بر کد، با زیرساخت ها تعامل کنند و با آنها به روشی مشابه نحوه برخورد با کد برنامه ها رفتار کنند. از آنجا که زیرساخت ها با کد تعریف شده اند، می توانند به سرعت با استفاده از الگوهای استاندارد مستقر شده، با جدیدترین نسخه ها و پچ ها به روز شده یا به روش های تکراری تکثیر شوند.
مدیریت پیکربندی
توسعه دهندگان و سرپرستان سیستم از کد برای خودکارسازی سیستم عامل و پیکربندی هاست، کارهای عملیاتی و موارد دیگر استفاده می کنند. استفاده از کد باعث می شود تغییرات پیکربندی قابل تکرار و استاندارد شوند. به این ترتیب برنامه نویس ها و مدیران سیستم ها از پیکربندی دستی سیستم های عامل، برنامه های سیستم یا نرم افزار سرور آزاد می شوند.
خط مشی به صورت کد
سازمان ها با داشتن زیرساخت ها و پیکربندی کد شده آن ها با ابر، می توانند انطباق پویا و در مقیاس را رصد و اجرا کنند. بنابراین، زیرساخت هایی که با کد توصیف شده اند می توانند به روش خودکار ردیابی، اعتبار سنجی و دوباره پیکربندی شوند. این امر باعث می شود تا سازمان ها بتوانند تغییرات در منابع را کنترل کنند و اطمینان حاصل کنند که اقدامات امنیتی بهطور شفاف و بهصورت توزیع شده اجرا می شوند. این امر به تیم های درون سازمان اجازه می دهد تا با سرعت بالاتری حرکت کنند زیرا منابع بدون انطباق می توانند بهطور خودکار برای تحقیقات بیشتر پرچم گذاری شده یا حتی به صورت خودکار دوباره به انطباق بازگردند.
نظارت و لاگینگ
سازمان ها بر شاخص ها و لاگ های سیستم های مربوط نظارت می کنند تا متوجه شوند برنامه و عملکرد زیرساخت ها چگونه بر تجربه کاربر نهایی محصولشان تأثیر می گذارد. سازمان ها با ضبط، طبقه بندی و سپس تجزیه و تحلیل داده ها و گزارش های ایجاد شده توسط برنامه ها و زیرساخت ها، می دانند که چگونه تغییرات یا به روز رسانی ها بر کاربران تأثیر می گذارد و به این ترتیب بینش هایی را در مورد ریشه های اصلی مشکلات یا تغییرات غیرمنتظره به دست می آورند. با فعال شدن خدمات شبانه روزی و با افزایش تناوب به روز رسانی برنامه و زیرساخت، نظارت فعال به طور فزاینده ای اهمیت پیدا می کند. ایجاد هشدار و انجام تجزیه و تحلیل داده ها در زمان واقعی همچنین به سازمان ها کمک می کند تا با نظارت دقیق تر خدمات خود را کنترل کنند.
ارتباط و همکاری
افزایش ارتباط و همکاری در سازمان یکی از جنبه های مهم فرهنگی DevOps است. استفاده از ابزار DevOps و اتوماسیون فرایند تحویل نرم افزار با یکپارچه سازی گردش كار و مسئولیت های توسعه و عملیات، سطح همکاری را افزایش می دهد. علاوه بر این، تیم ها هنجارهای فرهنگی خاصی را در مورد به اشتراک گذاری اطلاعات و تسهیل ارتباط با استفاده از برنامه های چت و شماره یا سیستم های ردیابی پروژه تنظیم می کنند. این به سرعت بخشیدن برقراری ارتباط بین توسعه دهندگان، عملیات و حتی تیم های دیگر مانند بازاریابی یا فروش کمک می کند و به همه قسمت های سازمان امکان می دهد تا بیشتر اهداف و پروژه ها را به هم نزدیک و همتراز کنند.
سه روش DevOps
عبارت “سه روش” برای توصیف اصول اساسی DevOps استفاده می شود.
به اختصار، سه روش عبارتند از:
- روش اول: کار همیشه در یک جهت جریان می یابد – پایین دست
- روش دوم: ایجاد، کوتاه کردن و تقویت حلقه های بازخورد
- روش سوم: ادامه آزمایش، به منظور یادگیری از اشتباهات و افزایش تسلط
بیایید به صورت جداگانه نگاهی به سه روش بیندازیم.
روش اول توصیف اصول اساسی DevOps
روش اول در مورد جریان کار موارد زیر را بیان می کند:
- کار فقط باید در یک جهت جریان پیدا کند
- هیچ نقص شناخته شده ای نباید به پایین دست منتقل شود
- همیشه به دنبال افزایش جریان باشید
روش اول به ما کمک می کند تا درباره IT به عنوان یک جریان ارزش فکر کنیم. به یک خط تولید فکر کنید، جایی که هر مرکز کاری یک مولفه – ارزش – را به خط اضافه می کند.
روش دوم توصیف اصول اساسی DevOps
روش دوم روند بازخورد را به شرح زیر توصیف می کند:
- یک حلقه بازخورد بالادست ایجاد کنید
- حلقه بازخورد را کوتاه کنید
- حلقه بازخورد را تقویت کنید
روش دوم به ما می آموزد که به اطلاعات به عنوان یک ارزش افزوده نگاه کنیم. بازخورد هنگامی که به درستی دریافت شده و در راه درست استفاده شود، می تواند به بهینه سازی جریان ارزش کمک کند. به عنوان مثال:
- چرا در این مرکز کاری خاص زمان انتظار زیادی وجود داشت؟ راهکار A انجام شد.
- چرا این روند مجدداً انجام شد؟ زیرا اولین بار درست انجام نشد.
روش سوم توصیف اصول اساسی DevOps
روش سوم، محیط و فرهنگ را به صورت روش های زیر توصیف می کند.
- آزمایش را بیشتر کنید
- از موفقیت و شکست درس بگیرید
- بهبود مداوم داشته باشید
- به دنبال دستیابی به تسلط از طریق تمرین باشید
روش سوم به ما می آموزد که فرهنگ و محیط به همان اندازه کارهایی که انجام می شود مهم هستند. این امر از یک فرهنگ آزمایش و بهبود مستمر حمایت می کند و این منجر به مشخص شدن ریسک های اندازه گیری می شود. معمولا از سه روش دواپس در فرایندهای پیچیده عملیات توسعه و فناوری اطلاعات استفاده می شود، اما می توانیم برای بهینه سازی اجرای فعالیت های ساده مثل شستن لباس هم از سه روش DevOps راهنمایی گرفت.
به این مثال توجه کنید:
لباس های کثیف شما الزامات پروژه هستند. ماشین لباسشویی شما فرایند توسعه است. بند پهن کردن لباس هم استعاره از استقرار است. به این ترتیب اگر بند لباس ها خالی نباشد، دیگر نمی توانید لباس بشویید، چون جایی برای نگهداری آنها ندارید.
شستن کل لباس ها یک مرتبه در هفته اشتباه است. چون جای کافی برای پهن کردن آنها وجود ندارد و لباس ها حتی پس از گذشت چند روز هنوز خیس و غیر قابل استفاده اند.
برای حل این مشکل لباس ها را در 3 تا 4 مرحله در هفته شستشو می کنیم. همه چیز عالی است تا زمانی که متوجه می شویم لباس های سفید و سیاه را نمی توان با هم شست و این محدودیتی است که الزامات منابع برای ما ایجاد کرده است.
بنابراین باید فواصل شستشو را کمتر کرد. به عنوان مثال یک بار در هر روز. به این ترتیب تنها دو یا سه لباس در روز شسته می شود (انتشار)، اما در نهایت تعداد بیشتری لباس شسته شده (توسعه) و خشک شده و قابل استفاده خواهد بود (استقرار).
این تاثیر تفکر دواپس بر یک فرایند ساده مثل شستشوی لباس است. تصور کنید تاثیر آن در فرایند های پیچیده IT می تواند تا چه اندازه مثبت باشد.
سخن پایانی
دواپس یک رویکرد قدرتمند برای توسعه نرم افزار است که موانع بین تیم ها را از بین می برد و فرهنگ همکاری و اتوماسیون را ترویج می کند. در دانا پرداز، اتخاذ رویه های DevOps انقلابی در شیوه تولید نرم افزارهای مدیریتیمان ایجاد کرده است و از تحویل سریع تر، کیفیت بالاتر و رضایت مشتریان اطمینان می دهد.
استقبال از دواپس فقط در مورد استفاده از جدیدترین ابزارها نیست. این در مورد پرورش ذهنیت بهبود مستمر و همکاری بین تیم ها است. بنابراین، چه یک استارت آپ یا یک شرکت فعال باشید، اصول DevOps را در فرآیند توسعه نرم افزار خود بگنجانید و شاهد تأثیر تغییردهنده آن بر کسب و کارتان باشید.
سوالات متداول
دواپس چیه؟
DevOps یک فلسفه برای توسعه و ارائه نرم افزار است که هدف آن یکپارچه سازی توسعه و عملیات اجرایی است. دواپس به منظور دستیابی به ارتباط و همکاری بهتر بین تیمهای مدیریت محصول، توسعه نرم افزار و استقرار طراحی شده است.
DevOps چگونه کار میکنه؟
تحت یک مدل DevOps، تیم های توسعه و عملیات ، در یک تیم واحد ادغام می شوند و متخصصین مربوطه در کل چرخه عمر برنامه فعال هستند و مهارت هایشان را در زمینه های مختلف ارتقاء می دهند. در برخی از مدل های DevOps، تیم های تضمین کیفیت و امنیت نیز در فرایند توسعه و عملیات به صورت محکم تری درگیر می شوند.
18 دیدگاه دربارهٔ «دواپس (DevOps) چیست و چگونه کار میکند؟ + مزایای آن»
سلام وقتتون بخیر
خیلی خوب واقعا ممنون بابت اطلاعات مفیدی که گذاشتید
سلام
میشه لطفا منابع هم معرفی کنید ممنون میشم
خیلی عالی بود ممنون از مقاله خوبتون
سلام
چطوری میشه یک devops شد راهش چیه ؟
از کجا باید شروع کرد ؟
سلام وقتتون بخیر
برای یک مقاله دانشگاهی میتونم بخشی از این مطلب را با ذکر منبع استفاده کنم یا ایرادی داره ؟
اینم بگم که مقاله واقعا مفید و کاربردی ای بود
خیر ایرادی نداره راحت باشید
عالی بود سپاس
واقعا مقاله خوبی بود ممنونم ازتون
خواهش میکنم وظیفست
پس ما هم یک دواپس بودیم خبر نداشتیم
ممنون از مقاله خوبتون
خیلی به کارم اومد
خواهش میکنم وظیفست
خیلی کامل و شفاف بود. زحمت زیادی کشیدید. ممنون.
خواهش می کنم خوشحالیم از اینکه تونسته باشیم کمکی کرده باشیم
واقعا مطلب مفیدی بود
خیلی ساده توضیح دادید که دواپس چیست ممنونم ازتون
خواهش میکنم
خیلی ممنونم بابت مقاله خوبتون در مورد دواپس
خیلی خسته نباشید
عالی بود
سلام وقتتون بخیر باشه
خواهش میکنم امیدواریم که تونسته باشیم DevOps را به خوبی بهتون توضیح داده باشیم